Seneste nyt

Undersøg facaden og fundamentet

Sådan får du en flot og indbydende bolig og sikrer dig mod skader og skimmelsvamp.

Oven på en hård vinter med skiftende temperaturer opstår der let revner eller afskalninger på facaden af dit hus og lejlighed. De skæmmer ikke bare helhedsindtrykket, men gør det også let for vand og fugt at trænge ind. Derfor bør du hurtigst muligt få dem repareret. Det samme gælder, hvis der er revner i soklen.

Revner på facaden eller fundamentet kan blandt andet skyldes, at:
Jorden under huset synker. Skaderne begynder derfor i fundamentet og fortsætter op i murværket.
Overliggerne over vinduer og døre er defekte eller lavet forkert.
Murene har været udsat for årelang blæst, fugt og skiftende temperaturer, eller at der er opstået rust på de indvendige stålforstærkninger.

Sådan tjekker du en pudset facade
Pudsede facader er flotte, men de kan være lidt at en udfordring at vedligeholde. Begynder pudsen først af skalle af, er du nødt til at reparere straks.

Du skal især være opmærksom, hvis din facade er:

Vandskuret eller sækkeskuret. I så fald er pudslaget tyndt og ikke så modstandsdygtigt over for revner i murværket bagved.

Grovpudset. Her kan der forekomme revner, der ikke skyldes murværket bagved, men derimod problemer i selve muren. Bank forsigtigt på muren. Lyder det hult, har pudset sluppet

Sådan tjekker du en malet facade:

Har dit hus en malet facade, skal du være ekstra opmærksom på skader. Især hvis din facade er malet mange gange med forskellige typer maling.

Sådan tjekker du fundamentet

Fundamentet på dit hus eller boligkompleks skal efterses med jævne mellemrum.
Kontrollér om der er revner eller huller. Er der det, skal de repareres straks. På den måde undgår du, at der trænger vand ind.
Fundamentet under jordhøjde kan du af gode grunde ikke kontrollere udefra. Har du kælder, kan du til gengæld tjekke evt. skader indefra.
Har du ventilationsriste, så sørg for, at de altid er åbne og fri for beplantning eller tilstopning.
Husk, at større revner i fundamentet kan skyldes alvorlige sætninger og derfor altid skal undersøges af en professionel.

Kategori: Gode råd